– Jeg er voksen! Jeg vil bestemme selv, roper 16-åringen. Når man er ung føler man seg ofte voksen. Men ifølge nyere hjerneforskning er det langt fra sannheten. Menneskehjernen er ikke ferdig utviklet før vi er rundt 25 år gamle. Først da kan vi si at vi har en voksen hjerne.
Lege og hjerneforsker Marte Roa Syvertsen har skrevet en bok om ungdomshjernen.
– For voksne kan det være vanskelig å forstå hva som foregår inne i unge menneskers hoder. Ungdom har sterke følelser, de vil gjerne gjøre risikable ting og de har en imponerende evne til å tenke nytt. Mange ungdommer gjør ting som det aldri ville falt inn en voksen å gjøre, forteller Marte.
I gamle dager trodde man at ungdommers oppførsel kom av alle forandringene som skjer i kroppen gjennom puberteten. Man trodde at hvis ungdom var litt ville og utagerende, så skyldtes det hormoner som løp løpsk. De siste 20 årene med hjerneforskning har vist oss at sannheten er litt mer komplisert. Når ungdom gjør ting – uten å tenke på konsekvenser – så har det en nevrobiologisk forklaring. Forklaringen ligger i pannelappen, også kalt frontallappen.
Pannelappen er en av hjernens fire store lapper. Pannelappen utgjør den delen av hjernen som ligger bak pannen og strekker seg videre bakover til den møter isselappen, omtrent på hjernens høyeste punkt. Pannelappen omfatter cirka 1/3 av menneskehjernens totale volum.
Pannelappen regnes for sjefen i hjernen. Dens viktigste oppgave kan oppsummeres i noe som vi kaller for eksekutive funksjoner. Eksekutive funksjoner er en samlebetegnelse på en rekke ferdigheter som har med selvregulering og kontroll av egen atferd å gjøre. Vi kan gjerne kalle pannelappen for hjernens utøvende myndighet. Eller vi kan si at pannelappen er den indre stemmen som du bruker når du snakker med deg selv.
Hvis du blir redd, så kan pannelappen analysere informasjonen som kommer fra sansene dine. Når analysen er ferdig, kan for eksempel pannelappen si; ro deg ned, det er ikke noe spøkelse du hører. Det er antakelig en grein som treffer vinduet når det blåser.